U Info centru Grada Rijeke održana konferencija za medije povodom programa 70. obljetnice tehničke kulture u Rijeci

pressicaZajednica tehničke kulture Rijeka u suorganizaciji s Hrvatskom zajednicom tehničke

kulture i partnerima, obilježit će trima izložbama i dvodnevnim programom visoku 70.
obljetnicu tehničke kulture. Otvorenje izložbi održat će se u četvrtak 10. ožujka, u 13,30
sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.
Program obilježvanja Obljetnice, koji će se održati 10. i 11. ožujka, najavili su Kazmir
Mihić, tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka, Silvano Skočaj, stručni suradnik Zajednice tehničke kulture Rijeka te Igor Načinović, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.

Međunarodna izložba “Povijest tehničke kulture”, kojom će započeti program obilježavanja godišnjice, bit će otvorena od 10. ožujka do 10. travnja, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Uz ovu centralnu izložbu, upriličit će se i prigodna izložba o Nikoli Tesli, povodom 160. obljetnice njegova rođenja te Ivanu Luppisu povodom 150. obljetnice od proizvodnje prvog torpeda u Rijeci. Istovremeno, na četiri ekrana prikazivat će se multimedijalne projekcije tematike tehničke kulture, kao i film o torpedu.

Prigodni program otvorenja obilježavanja Obljetnice održat će se u Mramornoj dvorani Guvernerove palače, uz nastup riječkih mažoretkinja i studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci, dok će učenice Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci uzvanicima dijeliti prigodne bedževe sa znakom obljetnice.

Osim svečanog otvorenja izložbi, dodijeliti će se nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2015. godinu; jedanaest priznanja članovima udruga tehničke kulture, udrugama, te Nagrada za životno djelo u vidu makete “Spasilac obale”. Priznanja članovima udruga dodijeliti će se u dvanaest područja tehničke kulture te će se u svakom području po jednom pojedincu dodijeliti skulptura “Lansirna rampa”, koju su izradili
polaznici u Tehničkom centru mladih.

Drugi dan programa, u petak 11. ožujka, organizator će gostima na Botelu Marina održati predstavljanje nastavka programa obilježavanja sedamdeset godina tehničke kulture. Tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka, Kazimir Mihić najavio je kako će ovo biti dinamična i moderna izložba, kao i čitav program, ali sa zadržanom notom starinskoga, kako bi se ukazalo na povijesna dostignuća i njihove vrijednosti, u i za današnje vrijeme.

(Mia Mohorić)